Archief      Contact      Links      Sitemap   
     

 
Wittemer Allee 32 • 6286 AB Wittem • +31 (0)43 450 1741 •  info@kloosterwittem.nl
    Klooster Wittem - Activiteit

NB: Deze activiteit is reeds voorbij
 

Settimana Santa: Goede Week vieren op Sicilië

Expositie met foto's van Willem Kuijpers

 

Een hobby project dat wat uit de hand liep. De Udense fotograaf Willem Kuijpers kwam min of meer toevallig in 2002 in aanraking met de processies die plaatsvinden tijdens de Goede Week, de Settimana Santa, op Sicilië. Sinds die tijd ging hij tien keer terug naar Sicilië en maakte steeds weer nieuwe fotoreportages van andere processies. Ook maakte hij reizen naar Spanje en Mexico om aldaar processies te fotograferen. Uit de inmiddels rijke collectie maakte hij een selectie voor de Kloosterbibliotheek. Het geheel is een unieke expositie, die een inzicht geeft hoe in een andere cultuur de passie van Christus wordt verbeeld en gevierd.

 

In onze ogen wellicht overdreven, maar op het Italiaanse eiland Sicilië is het heel gewoon om het lijden van Jezus levensecht gestalte te geven. De traditie gaat terug op de mysteriespelen en passiespelen uit de Middeleeuwen; voor de ongeletterde gelovigen werd daarin het passieverhaal aanschouwelijk gemaakt. Kuijpers is geboeid door de processies door het samenkomen van allerlei culturen uit het verre verleden.

 

In veel dorpen en steden van het eiland trekken gelovigen in soms urenlange processies

door de straten, waarin de passie op theatrale wijze wordt uitgebeeld. De processies zijn van heel verschillende aard. In de ene plaats dragen de gildes beeldengroepen rond,  begeleid door vele fanfares uit de regio, in een andere worden de kruiswegstaties uitgebeeld middels levende standbeelden die op platte karren getrokken worden door tractoren. In verschillende andere plaatsen zie je processies met de uit Spanje bekende capuchos, de gezichtsbedekkende puntmutsen.

 

De dramatiek waarmee de processies worden gespeeld zijn zeer inlevend verbeeld in de fotos van Kuijpers. Overigens is het er niet een en al ernst. Het is net zo geaccepteerd om met je mobieltje en een brandende sigaret de processie mee te lopen. Sicilianen zijn serieus en frivool tegelijk in hun religieuze beleving. In de tentoonstelling zien we niet alleen een impressie van de verschillende processies met soms sterk gegrimeerde figuren, maar ook een kijkje achter de schermen: de verschillende Christusfiguren die zich omkleden en de zware kerels die elkaar huilend omhelzen nadat ze de kruiswegstaties de kerk in hebben gesjouwd.

 

Willem Kuijpers exposeerde een deel van de fotos al eerder in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, waaraan hij als freelancer ook verbonden is.

Informatie: www.fotowillemkuijpers.nl


datumzondag 09 april 2017 van 13:30 uur tot 16:30 uur
 vrije gift