Archief      Contact      Links      Sitemap   
     

 
Wittemer Allee 32 • 6286 AB Wittem • +31 (0)43 450 1741 •  info@kloosterwittem.nl
    Klooster Wittem - Activiteit

NB: Deze activiteit is reeds voorbij
 

Expositie Bella Figura

portretten van heiligen en zaligen van de redemptoristen

 

De stichter van de redemptoristen, Alfonsus de Liguori (1696-1787), spoorde zijn volgelingen aan te leven in navolging van Christus, ja zelfs gelijkvormig te worden aan Hem: ‘bella figura’ noemde hij dat.

De redemptorist-kunstenaar Jan Haen schilderde in de jaren 2015-2016 twee fascinerende portretseries van de 20 heiligen en zaligen (19 mannen en één vrouw!) van de congregatie. De eerste serie bestaat uit kleine portretten die samen één groot schilderij vormen, een soort iconostase; de tweede serie bevat grote portretten die de redemptoristen in een veelkleurige expressionistische stijl tot leven brengen.

Deze portretten vormen de basis van deze zomertentoonstelling. De 20 gezichten beantwoorden niet, zoals de titel misschien doet vermoeden, aan een uiterlijk cosmetisch schoonheidsideaal, integendeel (!).

Het gaat bij een na te streven heiligheid om een innerlijke volmaaktheid  die bestaat in de liefde tot God, welke zichtbaar wordt in de gelaatstrekken. Heiligheid vraagt niet om een uitgewogen vroom programma volgens Alfonsus, maar de weg naar de heiligheid opent zich in het geleefde leven. Daarvan hebben deze redemptoristen in hun leven blijk gegeven. De personen zijn allen in een leven van toewijding en opoffering  ‘bella figura’ geworden: model voor een leven dat eenieder tot voorbeeld strekt.

Om de portretten van Jan Haen in een kader te zetten, toont deze tentoonstelling uit eigen bezit ook enige traditionele portretten van met name de bekende heiligen Alfonsus, Gerardus en Clemens, en de zalige Peerke Donders,  aangevuld met enige parafernalia.


datumzondag 27 augustus 2017 van 13:30 uur tot 16:30 uur
 toegang gratis