Archief      Contact      Links      Sitemap   
     

 
Wittemer Allee 32 • 6286 AB Wittem • +31 (0)43 450 1741 •  info@kloosterwittem.nl
    Klooster Wittem - Tijden en informatie vieringen

Kerken en kapellen - kaarsje opsteken

 

Klooster Wittem beschikt over een aantal kerken en kapellen die vrij toegangelijk zijn van 8.00 uur tot en met de laatste viering van de dag.
Men kan een kaarsje opsteken bij de H. Gerardus Majella of Maria, OLV van Altijddurende Bijstand, in stilte zitten of bidden. Ook vinden er door de week en in het weekeinde een groot aantal liturgische vieringen plaats.

 

Weekendvieringen

 

Zaterdag19:00 u.Kringviering van Woord en GebedGerarduskapel
Zondag09:00 u.EucharistievieringKloosterkerk
Zondag11:00 u.EucharistievieringGerarduskapel
Zondag18:00 u.EucharistievieringKloosterkerk

 

Vieringen van maandag tot vrijdag

 

Dagelijks om 8.00 uur ochtendgebed en om 18.00 uur avondgebed in de Smartenkapel samen met de kloostergemeenschap.
Op dinsdag- en donderdagochtend is er aansluitend aan het ochtendgebed om 8.00 uur een Eucharistieviering.

 

Bijzondere vieringen in mei


  • Zaterdag 4 mei: om 19.00 uur is in de Gerarduskapel een oecumenische gebedsdienst in het kader van de dodenherdenking van de gemeente Gulpen-Wittem. Na de dienst is er een stille tocht naar het oorlogsmonument bij de Eyserlinde. De Kringviering vervalt die avond.
  • Weekend 11/12 mei: Amnesty-weekend. We ontsteken in alle vieringen de Amnesty-kaars voor de ‘Zaterdagmoeders’ uit het Turkse Istanbul, vrouwen die iedere zaterdag demonstreerden om informatie te krijgen over hun verdwenen kinderen, wat hun sinds augustus 2018 verboden is door de autoriteiten. U kunt dit keer ook een petitie ondertekenen waarin staat dat de vrouwen het recht hebben om te demonstreren en om te vragen wat er met hun kinderen gebeurd is: uw handtekening als moederdagcadeau voor deze Turkse moeders.
  • Donderdag 16 mei, feestdag van de tweede patroon van de kerk en van het rectoraat: H. Johannes Nepomucenus. Er is - zoals elke donderdag - een eucharistieviering om 8.00 uur.
  • Weekend 18/19 mei: Zondag van de Oosterse Kerken. In de viering van zondag 11.00 uur zingt het Byzantijnse koor de ‘Baanzenger’ uit Heerlerbaan, Heerlen.
  • Zaterdag 25 mei: Gerardusbedevaart vanuit Nijmegen en omgeving, met een eucharistieviering om 11.30 uur en een middagdienst ter ere van de H. Gerardus (met processie door de tuin) om 15.00 uur. U bent welkom om u aan te sluiten bij een van deze vieringen.
  • Donderdag 30 mei: Hemelvaartsdag. De tijden van de vieringen zijn als op zondag: 9.00 uur, 11.00 uur en 18.00 uur.
  • Donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag is de jaarlijkse Maria-bedevaart uit Langerwehe (D). De bedevaartsgangers sluiten zich aan bij de viering van 11.00 uur. En om 14.00 uur is er een middagdienst ter ere van Maria, in het Duits. U bent welkom om hieraan deel te nemen.

 Kerkbrief

 

Iedere maand wordt er een kerkbrief uitgegeven met uitgebreide informatie. Lees hier de laatste kerkbrief.

 Kringviering op zaterdagavond

 

Iedere zaterdagavond is er in de Gerarduskapel een Viering van Woord en Gebed. Omdat we in een kring zitten, in de ruimte vóór het altaar, noemen we deze dienst een Kringviering.

We steken dan kaarsjes aan onder het zingen van een Taizelied, we luisteren naar de woorden uit de Heilige Schrift die worden uitgelegd, we overdenken in stilte wat ons bezighoudt en we bidden samen. Aan het eind van de viering brengen we de lichtjes bij de icoon van Maria of het beeld van Gerardus.

Speciaal de mensen die eens een andere viering willen meemaken dan de vertrouwde eucharistie nodigen we uit om mee te doen!

De vieringen beginnen om 19.00 uur.
Wekelijks rozenkransgebed voor de vrede

 

Iedere donderdag wordt in Klooster Wittem de rozenkrans gebeden voor de vrede. De oorlogen in het Midden-Oosten, de terreur van IS, de spanningen in het oosten van Europa en de voortdurende strijd in Afrika heeft het klooster ertoe gebracht het oude gebruik van het bidden van de rozenkrans weer op te pakken.

Het steeds weer bidden van 'Weesgegroetjes' afgewisseld met 'Onzevaders' heeft een meditatieve werking, het roept de ruimte op om open te staan naar Maria. We willen tot haar bidden voor de vrede en haar vragen ons bij te staan bij alles wat ons overkomt.

Het rozenkransgebed is iedere donderdag van 12.00 tot 12.30 uur.

 Een uurtje zingen

 

Regelmatig worden op maandagavond van 19.00-20.00 uur nieuwe of minder bekende liederen voor de liturgie gezongen. Voorgangers en voorzangers zijn daarbij aanwezig. Maar ook kerkgangers zijn van harte welkom om mee te doen. De repetitie vindt plaats in de Gerarduskapel.