Archief      Contact      Links      Sitemap   
     

 
Wittemer Allee 32 • 6286 AB Wittem • +31 (0)43 450 1741 •  info@kloosterwittem.nl
    Klooster Wittem - Maandelijkse meditatie

Maandelijkse meditatie

Wat is mediteren?

 

Mediteren is een soort levenskunst. Het is als het gaan van een pelgrimstocht waarin niet het doel centraal staat, maar de weg die je gaat en wat je onderweg ervaart. Mediteren is gaan zitten op een plek die goed aanvoelt, een plek waar je je kunt concentreren op je mantra (zelf gekozen woord), een plek waar je je lichaam kunt ontspannen. Bij het begin van de meditatie heb je  aandacht voor je ademhaling, je probeert in het hier en nu te zijn en in de stilte. Je laat de gevoelens toe die er op dat moment zijn. Het is zoals het is … Zoals je aanwezig bent, ben je goed.

 

Is meditatie te leren?

 

Mediteren is als pelgrimeren; een op weg gaan. Het vraagt voorbereiding en enige discipline. Belangrijk is dan ook om in het klein te beginnen. Zoals je als pelgrim begint met korte stukken te lopen, zo begin je ook te mediteren met een korte tijd b.v. 5 minuten en breidt dit geleidelijk uit tot 25-30 minuten.

Je kunt alleen of in een groep mediteren. Het voordeel van samen mediteren is dat je elkaar bemoedigt en steunt. Je gaat als het ware samen een weg, zei het in stilte …

 

Uitgangspunt is de christelijke meditatie. zie hiervoor ook www.wcccm

In deze meditatie wordt een gebedswoord, een mantra gebruikt als een soort staf die jou ondersteunt op je pelgrimsweg. Je kiest het zelf en belangrijk is dat je dit woord blijft gebruiken, dus niet wisselt. Vaak wordt het woord ‘Ma ra na tha’ gebruikt. Het is een Aramees woord dat Jezus van Nazareth gebruikte. Het woord betekent: ‘Kom Heer’. Het is een van de oudste gebeden uit de christelijke traditie. Belangrijk is om de klank van het woord in je toe te laten. Door de vier klinkers open je je als het ware.

Steeds als je verstrooiing ervaart, keer dan eenvoudig terug naar je woord.

.

Praktische informatie


Er wordt door een groep mensen variërend van 5-9 personen gemediteerd in de ‘Smartenkapel’ van Klooster Wittem, te bereiken via de Kloosterkerk of Gerarduskapel.

De maandelijkse meditatie is iedere tweede dinsdag van de maand van 19.00 tot 20.00 uur: 11 februari, 10 maart,  7 april,  12 mei en 9 juni 2020.

Er wordt 25 minuten gemediteerd, daarna is er gelegenheid om bij een kop koffie / thee ervaringen uit te wisselen.

We vragen een bijdrage van 2 euro voor de onkosten (o.a. koffie/thee).


Aanmelden via Marianne Debets (m.debets@stclemens.org) of tijdens kantoren bij de receptie van het klooster, tel. 043 450 1741.