Gerardus Magazine 2020-3

2020-3

Van de redactie

Een crisis als leerschool

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we midden in de corona-crisis. Midden in? Of pas aan het begin? Of misschien zijn er eerste lichtpuntjes? We leven in onzekere tijden. Ineens beseffen wij hoe kwetsbaar een mensenleven, ja zelfs onze hele samenleving is. Naast een bewonderenswaardige inzet van medische zorgverleners om levens te redden en mensen beter te maken, worden er wereldwijd verwoede pogingen gedaan om controle te krijgen op de uitbraak van het coronavirus. 
Maar alles onder controle krijgen lukt niet altijd. Die machteloosheid maakt mensen angstig. De Vlaamse filosoof en psychiater Damiaan Denys zegt tot mensen in een crisis: ‘Accepteer dat niet alles gaat zoals je zou willen’. Ofwel: de weg naar geluk begint met de erkenning van onze kwetsbaarheid.
Het gebed dat de bisschoppen ons in deze crisistijd aanreiken, eindigt aldus: ‘Versterk ons geloof en onze hoop, zodat wij in staat zijn te aanvaarden wat ons overkomt en ons over te geven aan uw voorzienigheid’.

Al voordat de coronacrisis uitbrak, hadden we ervoor gekozen om dit Paasnummer te beginnen met een verhaal over het centrale beeld van het beroemde altaarstuk van de gebr. Van Eyck: het ‘Lam Gods’. God zelf heeft zich aan ons getoond in een kwetsbare, weerloze mens die moest lijden. ‘Als een lam werd Hij naar de slachtbank geleid.’ (Jesaja 53:7)  Maar door dat lijden heen heeft Jezus ons de weg getoond naar Leven… Dat vieren we met Pasen. Meer dan anders ervaren we in deze tijd dat er geen Pasen is zonder Goede Vrijdag…

Maar verdriet en tegenslag halen ook het beste in de mens naar boven: dat komt ook in de andere bijdragen in deze Gerardus duidelijk naar voren. We hopen dan ook dat deze aflevering u ook troost, hoop en bemoediging schenkt. 

Eind mei zal de volgende uitgave verschijnen. Ik hoop en bid dat dan het tij gekeerd is. En dat we als gelouterde mensen het leven van alledag weer mogen oppakken.

P. Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur