Gerardus Magazine 2021-7

2021-7

Van de redactie

Trots!

Een van de vrijwilligers van Klooster Wittem zei me onlangs: “Ik heb u vanmorgen enkele mensen zien rondleiden in de nieuwe ruimtes waar vroeger de Gerarduskapel was. Toen ik u zo bezig zag, dacht ik: die pater is trots op wat het geworden is.” Ja, trots ben ik! Zeker nu ik zie, dat er nu al meer mensen zijn die een kaarsje opsteken en de gastvrije boekwinkel ernaast binnenlopen en die ‘Scala’ tot een gezellige ontmoetingsruimte maken. 
Jarenlang hebben we gedubd en overlegd: ‘Wat moeten we toch met dat veel te grote klooster en met die grote kapel die maar een paar keer per jaar redelijk vol is?’ Na veel gesprekken met adviseurs en bestuurders kwam het drastisch besluit om het klooster te verkopen, maar wel samen met het ook drastische besluit om met Klooster Wittem op nieuwe wijze door te gaan. Is dat wel reëel? De communiteit is oud en klein; de kerk lijkt gedoemd te sterven… Maar ik ben trots op collega’s, medewerkers en vrijwilligers die met ons erin geloofden dat er in deze tijd wel degelijk behoefte is aan een ‘pleisterplaats voor de ziel’, aan een plek waar het evangelie nog als een Blijde Boodschap klinken kan, en waar mensen rust en inspiratie vinden. Ik ben trots op deskundigen en bouwadviseurs die hebben uitgetekend hoe het worden kan, en op de bouwlieden die aan de slag zijn gegaan om er iets moois van te maken. 
Ik ben vooral trots op de vele mensen die met ons dat geloof delen en ons moreel en financieel steunen. Want uiteindelijk zijn zij het, die via de koop van kaarsen, misintenties, collectes en donaties draagkracht geven aan Klooster Wittem.
Ja, ook door abonnee te zijn van dit blad. Want een belangrijke peiler onder Wittem is en blijft dit ‘magazine voor bezieling en levensoriëntatie’. Ook in dit nummer komen mensen aan het woord die óns bezielen met hun geloof, hun kijk op kunst en bijbel, en hun maatschappelijke inzet. Hun verhalen verder vertellen beschouwen wij als ‘apostolaat van de pen’, een wezenlijk deel van het pastorale werk van redemptoristen. U bent een van de 3000 mensen die als abonnee dat werk ondersteunen. Nodig ook anderen uit om tot die lezerskring te gaan horen…
Trots ben ik ook op mijn collega’s die van oktober een boeiende Gerardusmaand en ‘Maand van de Pelgrim’ gaan maken. Lees daarover op de laatste bladzijden van dit nummer.
Half november gaan we met het laatste nummer van deze jaargang de Advent en Kersttijd tegemoet. Ook dan hebben we weer mooie initiatieven te melden!

Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur