2023-4
Tenslotte
Een nieuwe plek voor de H. Nepomuc
Onze kloosterkerk heeft twee patroonheiligen. Toen de redemptoristen in 1834 kerk en klooster van Wittem betrokken, benoemden zij hun stichter Sint-Alfonsus tot patroonheilige van de kloosterkerk. Maar al een eeuw eerder was die kerk, samen met een klein kloostertje ernaast, gebouwd door graaf Ferdinand van Plettenberg. Die gaf het in 1732 de naam van de toen onlangs heilig verklaarde Johannes Nepomucus, kortweg Nepomuc. Zijn beeltenis stond op de barokke voorgevel die helaas door de redemptoristen is verwijderd toen het huidige klooster werd gebouwd. Hij mocht nog wel patroonheilige blijven, samen met Sint-Alfonsus, maar zijn beeld verdween naar de kloostertuin. Een gedeeltelijk eerherstel volgde rond 1960 toen de grote Gerarduskapel werd gebouwd en Nepomuc een nis werd toebedacht tussen die kapel en de kloosterkerk. Maar toen onlangs de Gerarduskapel werd omgebouwd tot receptie, boekwinkel en Scala ontmoetingsruimte, moest hij daar weer weg. In afwachting van een nieuwe plek heeft hij twee jaar lang geparkeerd gestaan tegen de zijkant van de kloosterkerk; een veiligheidsriem zorgde ervoor dat hij daar niet kon ontsnappen. Nepomuc hoopt dat hij nu met rust gelaten wordt rechts naast de ingang van ‘Scala’ en op een paar meter afstand van de kerkingang waarboven hij een eeuw lang heeft gestaan.
Op dinsdag 16 mei a.s., zijn jaarfeest, zal zijn beeltenis opnieuw ingezegend worden in een kleine plechtigheid om 12.00 uur.
Overigens: een engeltje naast hem, met het vingertje om de mond, vertelt dat Nepomuc ook de patroonheilige is van de biechtvaders. Waarom dat is, en meer over deze Boheemse heilige, heeft u vast al gelezen in de Gerardus van februari j.l., waarin Jeroen de Wit schrijft over een andere herinnering aan hem: het grote altaarschilderij, dat nu in een van de kloostergangen hangt.
Vieringen in Wittem
- Zaterdag, 19.00 uur: ‘kringviering’ van Woord en Gebed; zondag om 09.00, 11.00 en 18.00 uur eucharistievieringen.
- Door de week 08.00 uur ochtendgebed; op dinsdag en donderdag gevolgd door eucharistieviering. Op elke donderdag 12.00 uur rozenkransgebed. Maandag t/m vrijdag om 18.00 uur: vesperviering.
Pinkstervieringen
Naast de gebruikelijke zondagsvieringen op Pinksteren (28 mei) is zijn er op Tweede Pinksterdag (29 mei) vieringen om 09.00 en 11.00 uur.
Een week later is het Pinksteren voor orthodoxe christenen. Op zaterdag 3 juni is er om 12 uur een viering in de Oekraïense taal en ritus met de Oekraïense redemptorist Ruslan Pikh. Help eraan mee dat dit een mooi Pinksterfeest wordt voor Oekraïense vluchtelingen (en anderen) door hen erop attent te maken en bied eventueel vervoer aan! Uitnodigingsfolders in het Oekraïens en meer informatie is beschikbaar via h.erinkveld@redemptoristen.nl
Pinksterlezing
De kerkhistoricus prof. Peter Nissen is een vaste en veelgelezen schrijver in ons blad (zie blz 10/11). Op zaterdag 27 mei komt hij naar Wittem voor een lezing over tien jaar paus Franciscus, onder de titel ‘De revolutie van de tederheid’. U bent welkom om 14.00 uur; opgave vooraf is noodzakelijk via www.klooserwittem.nl/agenda of tel 043-4501741. Kosten € 10,-
Een kaars bij Maria
De vaste abonnees van dit magazine hebben een uitnodiging gekregen om mee te doen aan de jaarlijkse kaarsenactie b.g.v. het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand (27 juni). Uiteraard kan iedereen rond die feestdag in Wittem een noveenkaars laten branden en zo te zorgen voor een zee van licht rond haar beeltenis. Maak zes euro of meer over op bankrek.nr NL96 INGB 0001 0424 00 (in België BE33 0631 6555 1046). Als u uw intentie(s) vermeldt, worden ze doorlopend op een scherm getoond. Als u méér dan de gevraagde zes euro overmaakt, geeft u ons een extra steuntje in de rug om Klooster Wittem verder uit te bouwen tot een gastvrij pelgrimsoord en ‘pleisterplaats voor de ziel’. Heel veel dank!