Gerardus Magazine 2018-8

2018-8

TEN SLOTTE

BIJ DE HAND GENOMEN ...

BIJ DE HAND GENOMEN…

Tijdens de jaardienst van Broeder Isidoor op 7 oktober j.l. (zie Gerardus Magazine nr 2018/6) hield Guido Cooman, pastoor van de Parochiale Eenheid Hoog Kortrijk, een persoonlijke getuigenis. Enkele fragmenten daaruit.
Ik moet een jaar of zeven zijn geweest, toen ik als knaap aan de hand van mijn ma en oma, voor het eerst de grafkapel van broeder Isidoor betrad. Het was voor hen een vaste gewoonte, om hier aan br. Isidoor in geloof toe te vertrouwen wat hen ter harte ging. In de ogen van mij als kleine jongen maakte dat grote indruk. Het was vreemd zoveel mensen te zien die met hun hand op dat grote zwarte marmeren blok driemaal rondgingen en dan een koperen plaat aanraakten of kusten. Maar doordat ik mij door mijn ma of oma bij de hand liet nemen, kon ik er moeilijk schrik voor hebben. Later, als tiener, probeerde ik mij uit de hand van mijn ma los te maken en liet ik mij door Broeder Isidoor zelf bij de hand nemen. Thuis vond ik tussen wat oude missalen en prentjes een donkerblauw boekje dat duidelijk meermaals door de handen van mijn ma was gegleden. Het bleek een noveenboekje te zijn. Nieuwsgierig las ik over het leven van de broeder en stukjes uit zijn brieven. Er kwamen geen frappante of sensationele feiten aan de oppervlakte. Zijn leven riep vertrouwde en bekende dingen op: een gewoon christelijk gezin, de sfeer van een landelijke parochie, taken ten dienste van anderen, het soms moeten dragen van een ziekte en het aanvaarden van de dood. Allemaal elementen die terug te vinden zijn in het leven van zoveel gewone mensen die op een eerlijke wijze hun bestaan en geloof proberen vorm te geven. Toch stak er een diep geheim achter dit leven, iets buitengewoons zat duidelijk erin verweven.
Broeder Isidoor had mij intussen zelf bij de hand genomen en me uiteindelijk tot bij Jezus gebracht. Het bescheiden, maar innerlijk rijke leven van deze jong overleden Vlaamse lekenbroeder passionist was een schakel in de geloofsketting geworden die mij verbindt met het levenwekkende verhaal van Jezus van Nazareth. Want het denken, voelen en streven van broeder Isidoor was helemaal op het Rijk van God gericht. In het eenvoudige werk als kok en portier hier in Kortrijk én in het moedig dragen van zijn ziekte, heeft hij het Rijk Gods tot middelpunt van zijn leven gemaakt. De mensen voelden in hun omgang met hem: als wij zijn goede woorden spreken en voorbeeld proberen te volgen, komen ook wij misschien dichter bij God. Dicht bij broeder Isidoor kunnen komen, bracht daarom rust en troost.
Zo heeft br. Isidoor ook mij in mijn leven bij de hand genomen en tot bij God gebracht. Ik ben er hem nog altijd dankbaar voor.




ADVENTS- EN KERSTVIERINGEN IN WITTEM

• Op de Adventszondagen 2, 9, 16 en 23 december zijn de aanvangstijden van de vieringen als normaal: zaterdag om 19.00 uur een kringviering van Woord en gebed; op zondag zijn er eucharistievieringen om 09.00, 11.00 en 18.00 uur.
• Het tweede Adventsweekend, 8 en 9 december, staat in het teken van de landelijke Adventsactie die ook dit jaar is gericht op het moeder- en kindproject van de redemptoristen in Congo: de opzet van naai-ateliers in drie parochies voor alleenstaande jonge moeders. In de weekendvieringen komt p. Ludger Wolvert uit Gent (B) erover vertellen die onlangs Congo bezocht.
• Op dinsdag 18 december is er om 19.00 uur een viering van inkeer en vergeving; en op de vierde Adventszaterdag (22 december) is er speciale vigilieviering van Woord en Gebed. Beiden ter voorbereiding op het Kerstfeest.
• Op Kerstavond, maandag 24 december, zijn er vieringen om 19.00 uur (een familieviering met jongerenkoor Galou), om 21.00 uur (met samenzang en een instrumentaal trio) en om 23.00 uur (Kerstnachtviering met het Gemengd Zangkoor Wittem).
• Op Eerste Kerstdag (25 december) zijn de vieringen als op zondag: 09.00, 11.00 en 18.00 uur. Die van 09.00 uur is een Herdertjesmis: kinderen mogen verkleed als Maria of Jozef, engeltje of herdertje met hun (groot)ouders naar deze speciale kinderviering komen.
• Op Tweede Kerstdag (26 december zijn er alleen ’s morgens eucharistievieringen (09.00 en 11.00 uur). De avondmis om 18.00 uur vervalt.
• Oud en nieuw Op maandagavond 31 december is de viering niet om 18.00 uur, maar om 19.00 uur: een speciale Oudjaarsdankdienst. Op Nieuwjaar, dinsdag 1 januari 2019, zijn er vieringen om 09.00 en 11.00 uur; ook vandaag vervalt de avondmis van 18.00 uur.




KERST IN KLOOSTER WITTEM

Naast de liturgische vieringen en de feeërieke kerststallententoonstelling in de kloosterbibliotheek (zie hiernaast) zijn er nog meer kerstactiviteiten in Wittem.
• Op woensdag 12 en 19 december is er een kribkes­rondleiding door kerk, kapellen en kloostertuin. Er zijn dan kleine bezinningsmomenten bij diverse kerstgroepen en de rondgang eindigt met een bezoek aan de kerststallententoonstelling. We praten na bij de koffie/thee.
• Op donderdag 13 en dinsdag 18 december is er van 11.00 tot 13.00 uur een kerstmiddag met een intiem kerstconcert en boeiende kerstverhalen. Kosten: € 10,00 p.p. (incl. kerststallententoonstelling, koffie/thee met kerststol). Aanmelden kan tot 09.30 uur op de betreffende woensdagochtend.
• Op zondag 16 december, 14.00 uur, vertelt Ingrid Hensen uit Genhout, auteur van het ‘Kerststallenboek’, over de cultuur, folklore, symboliek en geschiedenis van het kerstgebeuren. Onder de titel ‘Kijk in de kerststal’ laat ze meer dan 100 foto’s zien van bijzondere kerstgroepen. Uiteraard is haar boek in onze kloosterboekwinkel te koop, alsmede vele boeken over Advent en Kerst, mooie kerstkaarten en kerstcadeaus.
• Voor meer informatie en aanmeldingen:
info@kloosterwittem.nl; of via de kloosterreceptie
tel.nr. 0031 (0)43 450 1741




ADVENT EN KERST IN DE CLEMENSPOORT, GENT (B)

• Op zaterdag 15 december is in de Clemenspoort weer een kerstmarkt. Het Effatakoor neemt je met kerstliederen mee door heel Europa. Na het concert kan iedereen proeven van lekkernijen passend bij elk land. Van harte welkom om 20.00 uur!
• Op 24 december zingt het Effatakoor in de Middernachtviering, om 24 uur dus. Op 25 december verzorgt het koor de kerstviering in de Gentse gevangenis (waar extra publiek niet is toegelaten!). Voor deze en andere activiteiten in de Clemenspoort te Gent, zie www.clemenspoort.be