Gerardus Magazine 2020-3

2020-3

Ten slotte

Berichten

DE CORONACRISIS
Toen de kopij van dit nummer naar de drukker moest (plm. 25 maart) was het nog heel onzeker hoe het coronavirus zich zou ontwikkelen en welke gevolgen de crisis zou hebben voor de samenleving. Nu al is zeker dat tal van bijeenkomsten geen doorgang zullen vinden en noodmaatregelen nodig zijn. Kijk op www.kloosterwittem.nl voor de laatste ontwikkelingen….

 

Vieringen in Wittem

Het ziet ernaar uit dat tot en met mei er in Wittem geen publieke vieringen gehouden kunnen worden. Maar u kunt online via youtube meedoen aan onze besloten vieringen (www.kloosters­wittem.nl/live). Ze zullen een eenvoudig karakter hebben met maar weinig mensen en sobere zang (geen koor!). U kunt de uitzending van de vieringen ook op een later tijdstip zien.

  • Op Palmzondag (5 april) om 11.00 uur en zolang het nodig is op de zondagen na Pasen.
  • Op Witte Donderdag (9 april) wordt om 19.00 uur de herdenking van het Laatste Avondmaal live uitgezonden.
  • Op Goede Vrijdag (10 april) is er om 15.00 uur een meditatieve Kruisweg te zien.
  • Op Paaszaterdag (11 april) is er om 21.00 uur een Paas­wake met het ontsteken van de Paaskaars en de wijding van doopwater.
  • Op Paaszondag (12 april) wordt om 11.00 uur de Paasviering uitgezonden.

 

Zolang de richtlijnen van de overheid het toelaten, zullen in Wittem elke dag kerk en kapellen overdag open zijn voor persoonlijk gebed en om een kaarsje op te steken. Receptie en boekwinkel blijven telefonisch bereikbaar. De boekwinkel heeft aangepaste openingstijde.
We hopen van harte dat iedereen deze moeilijke periode gezond doorkomt en dat we spoedig weer in staat zijn samen liturgie te vieren en u als vanouds van dienst te zijn.  


GEEN LEZERSREIS NAAR HET ‘LAM GODS’ IN GENT 

Op 20 april zouden zo’n 80 mensen uit uw midden een dagtocht maken naar Gent , met name om het beroemde altaarstuk ‘Lam Gods’ van de gebr. Van Eyck te bekijken. Wie het betreft hebben inmiddels een bericht van afzegging ontvangen; de deelnamekosten worden teruggestort. We hopen volgend voorjaar alsnog naar Gent te gaan. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wanneer.


PELGRIMEREN VANUIT WITTEM

Hopelijk gaan later in het jaar deze pelgrimsreizen wél door. Maar volg de actuele berichtgeving.

  • Houdt u van fietsen? Ga dan van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 juni mee met bedevaartpastor Nan Paffen van Wittem naar het 100-jarige Kruiswegpark in Roermond en terug. Samen 190 km fietsen.
  • Houdt u van wandelen? Ga dan van zondag 6 t/m zaterdag 12 september mee op Peerkepad met pater Henk Erinkveld. In 7 dagen (160 km) van Gerardus in Wittem naar ’Peerke’ Donders in Tilburg.
  • Of maakt u liever een busreis? Jelle Wind (klooster Wittem) voert u van 1 tot 7 oktober naar de H.Clemens Maria Hofbauer in de keizerstad Wenen en naar zijn geboortestreek in Tsjechië. 
    Folders van deze pelgrimsreizen zijn in Wittem verkrijgbaar; of kijk op www.kloosterwittem.nl.

 

MARIA-KAARSENACTIE NIEUWE STIJL!
Vele honderden mensen vragen ons elk jaar op en rond het Feest van O.L.V van Altijddurende Bijstand (27 juni) om namens hen in Wittem een noveenkaars te ontsteken. Daar is nu geen ruimte meer voor  in de grote Gerarduskapel; we laten ze alleen branden op het Maria-altaar in de kloosterkerk. We breiden de actieperiode uit: niet de negen dágen, maar de negen wéken voor haar feest. Vanaf 3 mei (Mariamaand!) zullen daar elke week honderd kaarsen worden aangestoken. Nieuw is ook dat op het beeldscherm ernaast, én op onze website, de initialen staan van degenen voor wie de kaarsen branden en de opgegeven intenties. Zo krijgen de lichtjes een persoonlijk gezicht. Ze blijven negen dagen branden en maken dan plaats voor weer nieuwe noveenkaarsen van nieuwe aanvragers, als het nodig is ook na het Mariafeest van 27 juni. 
Wilt u dat ook uw kaars bij Maria in Wittem brandt?  Stort € 5,- (of meer) op bank.rek.nr NL96 INGB 0001 0424 00 (voor België BE33 0631 6555 1046) en vermeldt ‘Een kaars voor …(noem uw intentie)’. Of bestel uw kaars via de website www.kloosterwittem.nl/Maria.    

Wat u boven het minimumbedrag van vijf euro geeft, is een bijdrage aan de voortgang van Klooster Wittem als pelgrimsoord en ‘pleisterplaats voor de ziel’. Heel veel dank voor uw steun!