Gerardus Magazine 2018-8

2018-8

VAN DE REDACTIE

Het einde als een hoopvol begin

Dit is het laatste nummer van het Gerardus Magazine van 2018. Veel tijdschriften eindigen een jaargang met een Kerst­editie. Als dit magazine bij u in de bus valt, hebben we echter nog een maand te gaan voordat het Kerstmis is. Maar misschien komt juist in die vier weken voorbereiding op het Kerstfeest het belangrijkste thema van het christelijk geloof aan de orde: Advent, verwachting, vooruitkijken, hopen. Geloven heeft alles te maken met hoopvol vooruitzien, met verlangen.

In die zin kun je deze uitgave een Advents­nummer noemen. Het eerste artikel gaat over mensen die op alle mogelijke manieren gekwetst en gewond zijn geraakt en al hun hoop stellen op Jezus. Diezelfde hoop en verwachting brengt vandaag de dag veel mensen naar plaatsen als Lourdes en vaak gaan ze gesterkt verder. Guus Prevoo vat nog eens de artikelen samen die in deze jaargang geschreven zijn over duurzaamheid en het behoud van de schepping. Je kunt je laten verlammen door sombere voorspellingen, maar hij liet mensen aan het woord die hun geloof omzetten in hoopvolle initiatieven. Marinus van den Berg vertelt in zijn column over Peerke Donders die als voorspreker veel mensen hoop biedt. Hij nodigt ons uit dat zelf eens te gaan ervaren in Peerke’s heiligdom in Tilburg. En Marianne Debets eindigt de serie verhalen over de H.Clemens Maria Hofbauer niet met een terugblik, maar juist met een vooruitblik: hoe her en der nieuwe vormen van kerk-zijn opbloeien: geloofsgemeenschappen die doen waartoe de H.Clemens opriep: het evangelie op nieuwe wijze verkondigen.
We hopen dat ook de andere artikelen een ‘adventsgevoel’ opwekken: dat wij mensen-vol-verwachting mogen zijn. In die zin wens ik u een mooie Advent, een Zalig Kerstfeest en een hoopvol 2019!

We hopen ook in het nieuwe jaar uw metgezel te mogen zijn. Vlaamse lezers moeten dat uitdrukkelijk aangeven, zo is de regel daar. Nederlandse abonnees ontvangen –zonder opzegging – medio januari het nieuwe Gerardus Magazine vanzelf in de bus. En nodig anderen uit om met ons mee te trekken naar het jaar dáárna: in 2020 bestaat ons blad een eeuw!

Henk Erinkveld CSsR, Hoofdredacteur