Gerardus Magazine 2020-6

2020-6

Wittem Wereldwijd

Creatief corona te lijf

In het vorige nummer van het Gerardus Magazine schreef Marianne Debets over de coronapandemie in Manila. Deze maand vertelt een Filippijnse redemptorist wat deze pandemie betekent voor de mensen op het zuidelijker gelegen eiland Panay in de provincie Cebu.

 

De St. Clemenskerk in IloiloIn maart jl. kondigde onze regering de noodtoestand af in verband met de coronapandemie. Het hele land ging op slot. Ik was aan het werk in Cebu en moest onmiddellijk terug naar Iloilo, op het eiland Panay. Het kostte me veel moeite om nog een plekje in een vliegtuig te bemachtigen, maar uiteindelijk is het me gelukt. De stad Iloilo is namelijk mijn thuisbasis, want ik woon met mijn medebroeders in het klooster naast de St. Clemenskerk. 

Ik was opgelucht toen ik thuis aankwam, maar vroeg me wel af: ‘Hoe gaat het nu verder? Wat moet ik doen als dit weken of misschien wel maanden gaat duren?’ Niets was meer zeker. We zijn toen met de hele communiteit bij elkaar gekomen en hebben overlegd hoe we er het beste voor de mensen konden zijn. De lokale overheid had namelijk verboden om vieringen in de kerk te houden. 

We beseften dat veel mensen vooral financieel hard werden getroffen. Hoe groot zou daardoor de psychische en geestelijke nood zijn. Dat was onze grootste zorg, nu mensen – vooral veel ouderen – door het verbod op vieringen geen steun en troost konden vinden in het dagelijks gebed in de kerk. We besloten gewoon te beginnen met datgene wat voor de hand lag. 

Omdat veel families door deze pandemie hun werk hadden verloren en dus geen inkomen meer hadden, probeerden we vooral in de basisbehoeftes van mensen te voorzien. De regering had namelijk ook alle winkels gesloten, maar gelukkig stelden ze hulpgoederen ter beschikking. We zijn direct begonnen met het uitdelen ervan. Daardoor werd onze Clemenskerk letterlijk een plek waar hongerige en dorstige mensen zich konden laven. 

Op het gebied van pastorale en psychische ondersteuning boden geschoolde mensen zich vrijwillig aan om mensen in nood te ondersteunen. Jammer genoeg konden er vanwege de covid-19 richtlijnen alleen telefonische gesprekken plaatsvinden. Dat was voor een aantal mensen toch even wennen.

Gedurende twee maanden bleef onze kerk gesloten voor vieringen. In de Goede Week en met Pasen hebben we vieringen gehouden, die via life-streaming op onze facebook-pagina werden gezet. Toen de regering de maatregelen versoepelde, hebben we ons pastorale werk onmiddellijk weer opgepakt. We hebben bijvoorbeeld direct mensen bezocht die in het ziekenhuis waren opgenomen; onder de strikte voorwaarden van de plaatselijke overheid. 

Tijdens ons parochiefeest, het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand op 27 juni jl., gingen we met de Maria-icoon naar de mensen toe. We baden in kleine groepjes op straat en zegenden de mensen. Aanvankelijk waren ze verdrietig omdat het nu zo anders was, maar uiteindelijk was men blij dat de Moeder van Bijstand naar hén toe gekomen was. Het werd een onvergetelijke feestdag.

De pandemie bracht ons ook op het idee om heel praktisch te werk te gaan. We realiseerden ons later dat dit ook nog ten goede kwam aan het milieu. Enkelen van ons hebben van het stuk land achter onze kerk een tuin gemaakt, waar ze wortelgewassen, maïs en verschillende soorten groenten hebben geplant. Het is nu een soort stadstuin geworden. Diverse mensen kwamen kijken en werden enthousiast. Binnenkort organiseren we een bijeenkomst over levensonderhoud met behulp van een kleine tuin naast het eigen huis, het zgn. Urban Organic Gardening. Zo kunnen mensen op kleine schaal zelf wat voedsel verbouwen en deels in hun onderhoud voorzien.

Deze pandemie heeft voor veel mensen het leven veranderd. Velen hebben hun baan verloren en weten niet wat de toekomst hun brengt. Het is ook moeilijk om de ‘nieuwe norm van leven’ te begrijpen. We hopen en bidden dat iedereen in deze crisis zijn veerkracht bewaart en dat we samen manieren blijven ontdekken om de moeilijkheden van de toekomst het hoofd te bieden. Van onze kant blijven wij als redemptoristen beschikbaar voor iedere mens die op ons een beroep doet. 

 

Bezoek ons op onze Facebook-pagina: St. Clement’s Church – Redemptorist Iloilo

p. Richie Cuaton CSsRÂ