Gerardus Magazine 2020-3

2020-3

Uitgelezen

Een boek dat je blij maakt

De meeste mensen deugen 

Een nieuwe geschiedenis van de mens

Rutger Bregman; Prijs: € 25,00 

 

‘Bij twijfel: ga uit van het goede’ dat is de eerste van tien leefregels die Rutger Bregman in dit boek aanreikt. Hij schrijft (blz 25): ‘Dat mensen van nature egoïstisch, paniekerig en agressief zijn, is een hardnekkige mythe’. Dit is de toon die doorheen heel dit zeer sympathiek geschreven boek klinkt. Het wil het negativisme van onze huidige cultuur doorbreken en met tal van voorbeelden en citaten aantonen dat de veerkracht van mensen en het gericht-zijn op elkaar een wezenlijker onderdeel van het mens-zijn is.  Bijvoorbeeld: tv-programma’s als ‘Temptation Island’ of ‘Big Brother’ laten ons geloven dat mensen zich gedragen als beesten als je ze vrijlaat. Liegen, bedriegen en kwetsen: het wordt als ‘echt’ en ‘realistisch’ opgevoerd, maar het blijkt dat zulke TV-producties met veel bedrog en list en het nodige knip- en plakwerk worden gemaakt. 
Aan de hand van verhalen over Paaseiland en Auschwitz wordt de veerkracht van mensen beschreven en oude mythes ontkracht.  In alle voorbeelden wil hij laten zien dat ook de geschriften en media een rol spelen in de slechte beeldvorming van het mensdom. Toen in 2005 de orkaan Katrina over New Orleans raasde, schreven de kranten over de plunderingen en verkrachtingen en de korpschef vertelde dat de stad in anarchie verkeerde. Haar citaat: “dat rampen als deze vaak het slechtste in een mens naar boven halen”, ging de wereld over (blz. 25). Pas maanden later kwamen de andere verhalen naar buiten: hoe mensen samenwerkten om te overleven, hoe hulptroepen werden geformeerd, en vele andere verhalen van moed en naastenliefde. Maar deze bereikten nauwelijks een groot publiek; de pers had zich allang weer op een ander, smeuïger onderwerp gestort. Natuurlijk mogen de goede verhalen het leed en ontrecht dat er ook gebeurt, niet verbloemen, maar daarnaast blijft staan: de meeste mensen deugen. 
Al lezende merk ik dat ik heel blij en positief wordt van de idee dat mensen van nature tot het goede geneigd zijn. Dat past ook wel bij mijn eigen levenshouding en geloof in het goede van de mens. En toen Bregman op het eind van het boek tien leefregels aanreikte, heb ik die overgetypt en op mijn prikbord gehangen. Een verademing in deze tijd van cynisme en scepticisme.  

 


 

Lekenpraat

Over verkwikkende teksten uit de Bijbel

Annemiek Schrijver en Hein Stufkens; Prijs: € 19,90  

 

“Een ontdekkingsreis naar nieuw licht op oude Bijbelteksten” (blz. 11) zou ook een passende ondertitel zijn voor dit recent verschenen en in klooster Wittem gepresenteerde boek. Hierin legt Annemiek Schrijver, bekend van programma’s als ‘De Verwondering’ en ‘Mijn Pelgrimspad’, een aantal bijbelcitaten voor aan Hein Stufkens. Deze leraar, filosoof en dichter is auteur van tal van boeken op het grensvlak van spiritualiteit en psychologie. Hij reageert op de citaten en vragen van Annemiek Schrijver met een verrassende bijbelkennis en het nodige relativeringsvermogen. Dit boek is het resultaat van een persoonlijke, spannende en inspirerende briefwisseling. 

 


 

Als God renoveert

De parochie van onderhoud naar bloei

Fr. James Mallon; Prijs: € 25,-     

 

Father Mallon is vicaris voor parochievernieuwing voor het aarts­bisdom Halifax-Yarmouth in Canada.  Hij streeft naar een ingrijpende vernieuwing van geloofsgemeenschappen door een nieuwe evangelisatie. In dit boek wil hij handvatten geven hoe je dit concreet kunt aanpakken. Een vraag die geregeld terugkomt, is: ‘Hoe brengen we mensen naar de voeten van Jezus?’ Met onconventionele middelen bepleit Mallon een aanpak gericht op kleine groepen, op gezinnen en op een echte cultuuromslag, die kerk en eucharistie weer in het middelpunt van de geloofsbeleving wil brengen.

Nan Paffen