Gerardus Magazine 2018-8

2018-8

UIT DE BOEKENWINKEL

Een zee van glas

Een zee van glas
Over de dood die het leven dichterbij brengt
Geerteke van Lierop; Prijs: € 15,00

Geerteke van Lierop verloor haar levenspartner door een noodlottig ongeval. Hij ging varen met zijn boot en keerde niet meer levend naar huis terug.
In zorgvuldig afgewogen woorden beschrijft Geerteke afwisselend in proza en poëzie haar ervaringen, gevoelens en gedachten in het jaar dat dan volgt:
‘De wereld kantelt, mijn pas vertraagt, mijn zicht vertroebelt. Onze toekomst samen vloeit weg. Hij valt in het water en drijft boven zonder kloppend hart, ijskoud.’
‘De wereld is gekanteld – ontmanteld – wat verduisterd was – kraakhelder – scherp
Buiten is het licht – zo was ik – ik ben donker – wie ben ik?’

Geerteke probeert te rijmen wat niet te rijmen valt. Ze voelt zich als een toerist die verdwaald is, en de taal niet spreekt om de weg te kunnen vragen.
Fascinatie voor kunst lag aan de oorsprong van haar relatie met haar partner Bas en in dit eerste jaar dwaalt ze zónder hem door musea op zoek naar … naar wat?
Zo loopt ze stapvoets door Passage, een zwarte stalen tunnel van beeldend kunstenaar Antony Gormley. Plots voelt ze hoe ze in een vernauwd donker staat waar niemand bij kan. Het symboliseert hoe ze zich van binnen voelt. Buiten staan de mensen in het licht. Ze draait zich om en loopt naar de mensen in het licht.
Zo helpen meer beelden haar om zicht te krijgen op haar gevoelens en zet ze vervolgens met de kracht die ze heeft stappen op een nieuwe levensweg.

Geerteke zoekt raad bij mensen die wijs geworden zijn aan het leven. Zo herinnert een zesentachtig jarige therapeute Geerteke eraan dat ze ‘ware liefde’ heeft ervaren. Die liefde draag je voor altijd mee. Net als de pijn en het gemis. “Laat iedere dag minstens een uur de rouw toe, want opgehoopt verdriet wordt bitterheid”, zegt de wijze vrouw. Haar grootvader, die het concentratiekamp heeft overleefd, zegt: “Loop elke dag minstens een uur”. Ook dat is een wijsheid die ze oppakt, want zei haar partner niet: “Jouw karakter zit in dat loopje van je.”

Zo gaat Geerteke van Lierop tastend op weg naar bronnen van haar leven. Stappen op een weg van onzegbaar verdriet naar leven dat sterker is dan de dood.




Geborgen en beschermd
Het geheim van de Kerstengel
Anselm Grün; Prijs: € 13,99


In het full colour geschenkboekje ‘Geborgen en beschermd’ gaat Anselm Grün op zoek naar het geheim van de Kerstengel. Rondom de stal van Bethlehem ontmoeten we talrijke engelen die als gezanten van God een bijzondere rol spelen. Zij verkondigen het geheim van Kerst en waken beschermend over de mensen. Anselm Grün laat zien dat zij nog steeds aanwezig zijn in het heel normale, alledaagse leven van gewone mensen in deze tijd, als je je ogen voor hen opent. Een bijzonder kerstgeschenk!



PeerkePad Wittem – Tilburg
Pelgrimeren met en zonder rondwandelingen
Henk Erinkveld; Prijs: € 12,50


Pater Henk Erinkveld, redemptorist en groot wandellief­hebber en pleitbezorger om Peerke Donders ook buiten Tilburg meer bekendheid te geven, beschrijft in deze 3e vernieuwde druk een mooie zevendaagse wandelroute van Wittem naar Tilburg (en omgekeerd). Dat dit niet het zoveelste wandelboekje is, blijkt uit de bezinnende teksten die aan de verschillende dagen gekoppeld zijn. Men kan dit boekje gebruiken om een mooie meerdaagse tocht te lopen, maar wie liever dagtochten loopt, kan er zeven rondwandelingen uithalen van 14-23 km.

Marianne Debets