Archief      Contact      Links      Sitemap   
     

 
Wittemer Allee 32 • 6286 AB Wittem • +31 (0)43 450 1741 •  info@kloosterwittem.nl
    Klooster Wittem - Bidden om mooi weer

Het aanbieden van een worst om mooi weer

De laatste tijd groeit in Klooster Wittem het oude gebruik van het aanbieden van een worst als er wat te vieren valt. Dit gebruik is al heel oud. Sinds mensenheugenis brengen gelovigen, wanneer er een bijzondere gebeurtenis op handen is, een worst naar een clarissenklooster, met de vraag aan de zusters dat zij bidden voor goed weer. De zusters clarissen zijn gesticht door Clara van Assisi, de eerste vrouw die zich aansloot bij Franciscus van Assisi. Zij wordt vereerd als beschermheilige tegen slecht weer, een positie die ze vermoedelijk dankt aan haar naam. Clara, de vrouwelijke vorm van het Latijnse clarum, betekent namelijk ‘klaar’, of ‘helder’. En een heldere hemel staat voor goed weer.

Het aanbieden van een ‘worst voor Clara’ gaat dan gepaard met een verzoek te bidden voor stralend weer. En dat niet alleen: bij dat mooie weer wordt natuurlijk ook gebeden voor een mooie dag.

Hoewel Clara in het redemptoristenklooster van Wittem niet in het bijzonder wordt vereerd, bieden verenigingen of families steeds vaker een worst aan voor het welslagen van een festiviteit (overigens hoeft het niet per se een worst te zijn!).

In Klooster Wittem is een pastor altijd bereid hen te ontvangen, om samen bij de activiteit stil te staan en te vragen om Gods zegen.

 

U kunt het beste tevoren een afspraak maken bij de receptie. Dat kan ook telefonisch, dagelijks van 9 tot 17 uur: 043 450 1741.